СПЕЛЕОЛАБ ’2018 за 3-ти път

СПЕЛЕОЛАБ ’2018 – РАКИТОВО за 3-ти пореден път беше център на най-масовата пролетна изява от календара на Българско пещерно дружество. Хижата на Държавно горско стопанство в гр. Ракитово в местността „Качаков чарк“ край града отново приюти домакини и гости. Вече традиционно, проявата бе наименувана „СпелеоЛаб „ и се организира от Ракитовския клон на дружеството. Както и предходните събития със същото наименование, старанието на организаторите бе да се работи с подрастващи с цел повишаването на техните опит и знания в областта на пещернячеството.

Тази годишното издание на срещата събра 40 души – основно членове на дружеството от Варна, Етрополе,София, Стара Загора и Ракитово, както и колеги от пещерните клубове „Хеликтит“, София, и „Пълдин“, Пловдив, „Саламандър“, Ст.Загора. В изпълнение на подписания меморандум за сътрудничество между БПД и Украинската асоциация по спелеология , в мероприятието взеха участие 5-ма млади спелеолози от клуба „Полтава – Спелео“ гр.Полтава, Украйна придружени от двама техни батковци – всичките под общото ръководство на Юлия Тимошенко. Така „СпелеоЛаб“ , за първи път, придоби международен характер. В рамките на 4 дни (24-27 май) имаше различни активности. С тренировъчна цел младите пещерняци се спуснаха в пропастите „Бундевата“ и „Властелина“.

През това време екипи от по-опитните използваха различни средства за увеличаването на дължината на известни и новооткрити пещери.  Правиха обходи за търсене на нови пещери в района.  Успоредно с това, в Лепеница, бе организирано проникване на най-малките начело с 6-годишния Цани последван от кака му, 9-годишната Моника и Благовест.  Денят завърши с веселба около сухите упражнения за преминаване на теснини и тренировка за усъвършенстване на ТЕВ.  Заниманията на въже продължиха и през следващият ден.

Накрая, като за десерт, последва прожекцията на филма „Пещерно царство“. Следващият ден бе изпълнен с нови предизвикателства – украинската група, под ръководството на Д. Тупаров и Д. Димитров проникна до края на Лепеница, Е. Коларова и Елиса и малката Моника копаха здраво в пещерата „Под калето“, Вальо от Етрополе, с помощта на Ст. Зарев и няколко млади пещерняци, работи усилено за разчистването на едно от губилищата на река Чукура. От своя страна, украинската група поработи самоотвержено за удължаване на пещерата „Паничката“.

Както винаги,  домакините в лицето на Стойчо Зарев, съпругата му Стимка  и всички останали членове на ракитовски клон на БПД, дадоха всичко от себе си за успешното осъществяване на събитието. Освен на тях, изказваме и сърдечни благодарности на Д. Христова и А. Генков за усилията, които положиха за обучението и техническото усъвършенстване на децата и българските младежи! Надяваме се, че следващото издание на „СпелеоЛаб“ ще бъде още по-ползотворно!

Снимки на Dwane Doran отразяващи събитието могат да се видят ТУК:

Още снимки с автори: Алексей Жалов, Диляна Христова, Dwane Doran, Стела Кючукова, Юлия Тимошенко.