Пролетен сбор Орлова чука 2017

Орлова чука – ПОКАНА

Здравейте, колеги!

Пещерняците от СК „Приста“ и СК „Академик“ – Русе ви каним на традиционния Пролетен сбор при пещерата „Орлова чука“, на 7, 8 и 9 април /петък – неделя/.
Както всяка година, по време на сбора ще има разнообразие от пещерни дейности, активности на скалите, посещения на културни и исторически забележителности
Планът на сбора включва:
– работа в пещерите „Орлова чука“, „Ал. Блажев“, „Хубавицата“, „Учебната“ и др.
– състезание на въже 30 м за време – кръг от международния Контест
– учебна спасителна акция в и пред пещерата Орлова чука
– прожекция на снимки от Балканския фото конкурс „Пещерите и ние“ и на спелео филми за Поломието, Еменските пещери и др.
– Посещение на пещерата-светилище „Водната„, до близкото с. Табачка
– възможност за посещение на археологическия резерват „Средновековен град Червен“, Ивановските скални църкви /обект на ЮНЕСКО от световното културно наследство/ и Басарбовския манастир „Св. Димитър Басарбовски“ /светецът е покровител на гр. Букурещ/
– и още много емоции, преживявания, наздравици… 😉

Снимката:  Димитър Неделчев в Орлова чука

Орлова чука е пещера в Дунавската хълмиста равнина, намираща се на територията на Община Две могили, България. В нея са открити останки от праисторически хора и мечки. Пещерата е електрифицирана и достъпна за посещения.

Намира се на десния склон на долината на река Черни Лом на 6 км източно от Две Могили и на 2,5 км източно от село Пепелина, село Широково, село Острица, на 45 km от град Русе. Входът на пещерата е на височина 40 метра над речното ниво, надолу до входа на пещерата води стръмна пътека с изградени стълби. От входната площадка се открива гледка към природен парк „Русенски Лом“ и красивите скални забележителности наоколо.

Пещерата е открита през 1941 година. През 1957 година е благоустроена. Обявена е за природна забележителност през 1962 година заедно с прилежащата си площ от 7,5 хектара.

В пещера Орлова чука са провеждани много и интердисциплинарни проучвания. В нея са открити останки от късния палеолит: кости от пещерна мечка  и следи от нокти, за които се смята, че са оставени непосредствено след пробуждането на мечката след зимен сън и преди първия ѝ лов. Открити са следи и от живот на пещерни хора, които са ползвали пещерата заради относително високата ѝ постоянна температура.

За потвърждаване на участие и допълнителна информация: [email protected], тел. 0888221234 или 0878472421 – Сашо Попов.

Заповядайте!