експедиция Света гора Атон

Изглед от Света Гора Атон

На 26 март 2017 г ще отпътува българска пещерна експедиция на Света гора Атон – Гърция която ще се проведе в рамките на международната програма за проучване на пещерите на полуостров Атон инициирана от нас. За трети пореден път експедицията се организира от Българското пещерно дружество (БПД). В нея ще участват А. Жалов – БПД, ПК „Хеликтит“- София – Ръководител, А.Киров – БПД, ПК“Студенец“-Плевен, Българска национална асоциация по подводно дело, К.Стоичков – ПК“Хеликтит“-София, Т.Тодоров – БПД, ПК“Мрак“- Етрополе. Основната цел на изявата е геодезично привързването, към кадастралния план на Славянобългарския манастир „Св.Великомъченик Георги Зограф“, на пещерите и изкуствените подземни кухини (галерии) проучени в района през 2016 г. както и изследването и картирането на нови обекти наоколо. В изпълнение на задачите, към българската група ще се присъедини и представител на гръцките ни партньори по програмата спелеологът К. БаколитсасГръцка федерация по спелеология, ПК“CEЛАС“, Атина

Света гора или Атон е планински полуостров в Северна Гърция, дълъг 57 км и широк 7 – 10 км. Общата му площ е 389 кв.км. Най-високият му връх Атон е с височина 2033 м. Според гръцката конституция Света Гора е автономна монашеска общност под гръцки суверенитет и седалище на 20 православни манастира. Наред с манастирите има 12 скита (по-малки манастири), метоси, както и над 600 килии, каливи и катизми. Главен град и административен център на Света гора е Карея (Καρυές), който е седалище на губернатора като представител на гръцката власт. Духовно Света гора е подчинена директно на Цариградската патриаршия в Истанбул. Обитаването на полуострова е разрешено само на монасите и общото население е около 1400 души.

Според едно старо предание, Света Богородица заедно със Свети Йоан тръгнали на път за Йопа в Кипър, за да посетят Свети Лазар. Изведнъж лодката се олюляла, изгубила курса си и се озовала на тогавашния все още езически Атон. Поради бурното море лодката се разбила близо до днешния манастир Ивирон. Божията Майка изплувала на брега и се въодушевила от дивната красота на планината, благословила я и замолила Сина си да превърне това място в нейна градина. Изведнъж зачула глас: „Нека това място да бъде твое наследство и твоя градина, рай и небе и спасение за онези, които търсят спасение“. От тогава планината е посветена на Света Богородица като нейна градина, в която не се позволява присъствието на други жени освен Божията Майка.

Pages: 1 2