Март на скалите

Март в България, като цяло е странен месец по отношение на времето. От пламтящо слънце и приказни температури единия ден, до сняг и температури под нулата на другия, и обратно.

И дваната дни през март, бяха чудесни за тренировки
И дваната дни през март, бяха чудесни за тренировки

За късмет на пещерняците от Българско Пещерно Дружество, клон Ракитово, слънцето грееше! Събота, 9-ти и неделя, 10-ти март бяха двата избрани дни за тренировка за изучаване на техника на единичнити въже (ТЕВ). На скалите зад старата часовникова кула в Ракитово се събрахме и започнахме работа по закрепването на въжетата към скалата.

Март на скалите
Март на скалите

Има два маршрута. Първият започва на полегат склон, коѝто води до скален ръб. Непосредствено след ръба има междинно закрепване, поставено с тренировъчна цел. Следва кратко спускане до дъното.

Март на скалите
Март на скалите

Вторият маршрут е висока скала с повече директно спускане. Отличен за трениране на мускулите при изкачване, използваѝки педала на водещият самохват.

Техника на единичното въже
Техника на единичното въже

По-младите членове, с помощта на Стоѝчо, Кристиян и Добромира се научиха как да се екипират, наименованията на отделните части на екипировката и основните техники на единичното въже. Докато тренираха на полегатия склон, човек можеше да види вълнението, изписано на лицата им.

Първи опити в ТЕВ, 9-ти март
Първи опити в ТЕВ, 9-ти март

Други членове, имащи някакъв опит в катеренето, направиха техните първи спускания и изкачвания по голямата скала и всички се справиха много добре!!

Март чудесно време за тренировки

В заключение – това бяха два фантастични почивни мартенски дни! Придоби се много нов опит и то под приказното топло слънце. Мисля, че всички ние гледаме напред към следващия път!

Dwane Doran Written by: