Експедиция “ Реселешки потайности“

Експедиция "Реселешки потайности"
Експедиция „Реселешки потайности“

Експедиция „Реселешки потайности“ се проведе в периода 4-5 август 2018г. Присъстваха членове от различни клубове, като СК“ Пълдин“- Лъчезар Ковачев,Камен Тонов,Борислав Ботиславов и Венци Николов, СПК „Академик“- Таня Стоилова, ПК“ Хеликтит“ – Иван Петров, Мирослава Рударска, БПД – Алексей Жалов, Ваньо Гьорев, Йонко Ангелов и Стойчо Зарев от клон Ракитово, ПК „Черни връх“ Николай Каменов, УСК“Лабиринт“ – Георги Колев, Александър Георгиев, Кристиян Красимиров, както и Антон Генков,Ина Стамболийска, двама гости от Швейцария – Пол Рудолф, Симеон Лоан и моя милост Цветелина Валерианова.

В съботния ден се разделихме на групи. Заедно с Алексей, Пол, Симеон, Камен и аз се гмурнахме в каньона при хижа Момина сълза и локализирахме 5 пещери. Втората група в състав Лъчко, Борето, Венци, Танчето и Стойчо атакуваха пещерите при хижа Чудна. След обхода там са пускали “ Пукленките“ – ( тесни тектонски цепнатини ) и са свалени кординати на „Пановска пропаст“. Едната от пещерите, на която са искали да отидат е било невъзможно поради нивите засяти с царевица. При нас се оказа, че номерацията е доста объркана. По номерата, които наснимах след проверка се оказва,че сме намерили „Цокова дупка“, „Куклата“, „Сърничката“, „Разлома“, “ Разцепената“, като едната от тях е „Улея“ със съвсем друг номер от този който е на картировката. Ще трябва да се поработи по този въпрос. Излиза, че наистина Експедиция „Реселешки потайности“ ще има още издания.

Благодарение на Лъчко, Танчето, Борето, Венци и Камен на следващия ден след разходка в каньона на с.Кунино бяха забелязани заложени експлозиви при кариерата в близост до „Гълъбарника“ Веднага сигнализираха, дойдоха от БТВ, направиха репортаж с надеждата това да не се случи, но след два дена отивайки до там установих, че въпреки всичко са гръмнати. Така и не успяхме последствие да влезем и да видим дали има поражения вътре. Надявам се скоро и това да стане.

Определено експедицията ще е хубаво да се прави в друг период на годината, тъй като през Август всичко е доста обрасло. В неделя с Георги Колев, Крис, Сандик, Йонко и аз тръгнахме да дирим пещерите „Чаплата“, “ Тъпанчето“ и “ Старешка яма“, но беше пълен провал. На метър напред не се виждаше нищо..толкова беше затворена и обрасла пътеката..решихме да не се отказваме толкова лесно и драснахме към Горския дом, където трябваше да намерим пещера “ Пладнището“. Уви..след като ни наядоха доволно комарите дадохме отбой. Пещерата,за която нямаше данни в каньона и исках да се работи по нея след коване на спит от Ивайло Чичев и пускане на 18м отвес се оказа 5-ти вход на „Темна дупка“. Полигон не е направен, но не е невъзможен, просто ще трябва да се сдобия с лепеняци и ентусиасти за наковаване 🙂

Благодаря на всички които се включиха и допринесоха тази експедиция да се състои! Благодаря на Алексей Жалов,който помогна с локацията на пещерите и за това,че 40г. по-късно не беше забравил къде се намират 🙂 Благодаря на Антон Генков за помощта по къщата, на Ваньо, Лъчко, Камен на Ванката, който освободи място в GPS-а, на Танчето която подгъна перденцето, на всички дами които се постараха със готвенето и въобще Благодаря приятели 🙂