ВЕТРЕНА ДУПКА’2017 – ЛЯТНА EКСПЕДИЦИЯ

ВЕТРЕНА ДУПКА’2017 – ЛЯТНА ЕКСПЕДИЦИЯ

Експедиция „Ветрена дупка“ завърши успешно за Българското пещерно дружество. Целта бе проучване и картиране на пещерата „Ветрена дупка“ край с.Поганово, Западнитете покрайнини, Р.Сърбия. В експедицията участваха 12 души членове на дружеството и симпатизанти от различни краища на страната. Хора от Перник , Пловдив, Русе, Севлиево, София, Череларе и А.Стояноски – гост от спелеоложкото дружество „Урсус спелеос“ от Македония, с което БПД има меморандум за сътрудничество.
Благодарение на отзивчивостта на нашият приятел и партньор Микан Андреев , представляващ планинарското дружество „Цариброд„ и Спортния съюз на Цариброд, за пореден път, ни предостави за база, планинарският дом „Гребен“ в с.Поганово.

На 28-ми юли вечерта,

След 2-часово досадно преминаване на българо-сръбската граница, 4-те автомобила возещи участниците, един по един се събраха в Поганово. В съботния ден, който единствено бе определен за работа, участниците са разделиха на 4 групи. Три от които за картиране и една за проучване на нови части от пещерата. В рамките на няколко часа пещерняците от първите три групи успяха да картират 734 m от пещерата. Останалите, не постигнаха желаният резултат. След разширяването на заветната теснина, те попаднаха с малка красива заличка. В нейния край се натъкнаха на поредното стеснение от където вееше «зверски»! Напредването обаче изисква по-специализирана работа, за каквато групата не беше подготвена.
Оказа се, че сифонът в края на пещерата, чрез който тя се свързва с пропастта «Пещерица» (-116.60 m) , която бе картирана при предишно ходене, се е отворил. Недвусмислено потвърждение на това бе силното въздушно течение през цялата пещера, което прилично охлаждаше всички ни. Въпреки голямото си желание и поради сериозен риск от преохлаждане, изследователите не посмяха да се потопят в езерото за да осъществят физическа връзка с пропастта и да картират този участък. Няколкото изкачвания във височина, също не дадоха положителен резултат, но в крайна степен основната цел беше изпълнена. На този етап , според картировката, общата дължина на Ветрена дупка е вече 1 354 m. Както стана ясно обаче, там останаха недовършени дела, което предпоставя следващи ходения. Това е добре, защото подобни предизвикателства държат спелеолозите живи и активни .

Завръщане в България,

След прекрасното пребиване в Западните покрайнини, животът ни се вгорчи. Завръщащите се от Европа автомобили на турски гастарбайтери бяха образували 15- километрова опашка на сръбско – българската граница. Вместо 4-5 –часово чакане, предпочетохме да се завърнем през Стрезимировци. Както се вика, „гъз път да види“. Какво да се прави, няма пълно щастие !

Екипа работил във Ветрена дупка
Екипа работил във Ветрена дупка

Участници:
А.Жалов – ПК“Хеликтит“ – БПД
А.Стояноски – СД“Урсус спелеос“- Скопие
Б.Бориславов – ПK“Пълдин“- Пловдив
В.Гьорев – ПК“Кейвинг“ – БПД
Г.Райчев – ПК“Студенец“- Чепеларе, БПД
Е.Късовска – БПД
И.Чичев – Перник – БПД
Й.Ангелов – БПД
К.Бонев – БПД
М.Минков – ПК“Витен“ – Севлиево
С.Попов – ПК“Приста“-Русе – БПД
Ц.Валерианова – ПК“Хеликтит“ – София, БПД