Българско пещерно дружество на експедиция в Косово

Българско пещерно дружество (БПД) получи през есента на 2016-та година,  от Министерството на околната среда на Република Косово 1-годишен лиценз за извършване на спелеоложки проучвания на територията на страната. Координатор на проучванията е  Института за опазване на природата. По предложение на института, през  2017 година, БПД ще осъществи  комплексни изследвания на пещери с особена значимост в 3 района. Първата от тях се състоя от 9 –ти до 13 април в околностите на  Zatriq (Zatric).  В нея участваха  Алексей Жалов – ръководител,  Ваньо Гьорев, Кирил Данаилов от пещерен клуб „Хеликтит“-София и Хелиана Дундарова. Българската група беше съпровождана от г-н Фадил Байрактари – директор на Института по опазване на природата на Косово и неговия сътрудник Сами Бехрами.  Основната цел на проявата бе в рамките на 3  дни да бъдат проучени  и картирани 5 пещери в района.

Групата отпътува от страната на 9-ти април сутринта по маршрут София-Скопие-Прищина. Същият ден по обед, в Прищина, се провежда  работна среща с представителите на координатора, на която присъства и наш отколешен приятел геологът проф.Вадет Прути. Проучването стартира на следващия ден с пещерата Пещер – понорна  пещера с внушителен вход,  който поглъща водите на две дерета с водосборна площ около 1 km2  . Ентусиазма се изпарява , когато се натъкваме  на стеснение затлачено с клони, треви и пръст –място невъзможно за преодоляване на този етап на проучването. В първият ден от експедицията е картирана и неголямата пещера Бали Агъс. Вторият ден е  посветен на вертикални пещери. Въпреки усилията, водачът не успява да открие набелязания обект. Показан е друг – Пещерата на гълъбите – 13-метров отвес  последван от силно наклонена галерия с денивелация от 10-на метра. Търсенето на дълбоката дупка се увенчава с намирането на пещерата на Бялата принцеса. Входът е внушителен, но след 30-метровият отвес  следва сухо и равно дъно. Последният изследователски ден е посветен на картирането на пещерата Гъргавица. Разделянето на две картировачни групи скъсява процеса. Това отваря време  за обещаната екскурзия по пещерата Душ край едноименното село – внушителна по обем, половин –  километрова пещера проучена през 1987 г. от хърватски спелеолози. Следващият ден е отреден за  среща с партньорите за координиране на следващите стъпки от сътрудничеството. После българският тим поема към Родината, но попътно се отбива във Владичин хан, за да се срещне със сръбските ни приятели и помъдрува върху предстоящите ни съвместни дейности.

Равносметката: членовете на Българско пещерно дружествоуспя да картира 5 пещери, 2 от които вертикални с обща дължина 199.72 m. Събран е богат зооложки материал, като на този етап  е идентифициран нов вид паяк за фауната на Косово. Проучванията в други райони на Косово ще продължат в течението на годината.

Име на пещератаСелищеНадм.вис. (m)Дължина (m)Дълбочина (m)
1Шпелла  e PeshterritЗатрич77833.90– 16.00
2Шпелла e Bali AgësЗатрич91036.00– 6.00
3Шпелла e PlumbaveЗатрич92922.17– 25.93
4Шпелла e Mbretëreshës se BardhëЗатрич82814.68– 48.04
5Шпелла e Banuar (Gërgavica)Затрич84892.97– 3.74

Фотоси от събитието можете да видите ТУК:

Ekspeditë hulumtuese (09.04.2017 / 12.04.2017)

Instituti i Kosovës për Mbrojtjen e Natyrës –IKMN/AMMK, në bashkëpunim më Bulgarian Caving Seciety dhe Institute of Biodiversity and Ecosystem Research nga Bullgaria, realizuan një ekspeditë hulumtuese në shpellat dhe terrenet karstike të (Akavan) Zatriqit. Në këtë ekspeditë janë eksploruar një numër i madh i shpellave si: Shpella e Banuar (Gërgavica), Shpella e Bali Agës, Shpella e Peshterrit, Shpella e Plumbave dhe Shpella e Mbretëreshës se Bardhë si dhe disa forma karstike sipërfaqësore.
Gjatë kësaj ekspedite janë bërë matjet dhe do të punohet profili i këtyre shpellave.

Българско пещерно дружество в Косово
Българско пещерно дружество в Косово