БАНСКО ФИЛМ ФЕСТ’2017

И този път Банско Филм Фест’2017 не мина без нас пещерняците. Българското пещерно дружество (БПД) отново не беше само партньор на фестивала, но и активно се включи в осъществяването на програмата му! В нея участваха и други колеги пещерняци. Стартирахме ударно още на втория ден – в панела „Памет“. Алексей Жалов ни върна 40 години назад, когато той и Стефан Цонев преживяха 62 дни под земята в рамките на научно-изследователския експеримент „Сухите печове“. После с тъга, но не и без възхищение си спомнихме за Александър Стрезов – възторженият изследовател на пещерата „Духлата“ (и не само), който, ако беше сред нас, щеше да е на 75 години. След представянето беше излъчен и филмът „Духлата“. Апогеят на вечерта дойде с презентацията на колегите от клуб „Под ръбъ“, за необичайните им открития в Колкина дупка – вече най-дълбоката пропаст в страната.
Междувременно Сашо Попов, председател на туристическо дружество „Приста“, Русе и член на БПД, беше подредил изложбата с най-добрите фотоси от Международният фотографски конкурс „Пещерите и ние“, чиито организатори са русенци и Балканския спелеоложки съюз. Отгоре на всичко, 12-листния календар съдържаш част от фотосите гордо се мъдреше сред печатните издания за продан, а и намери добър прием сред участниците.
През следващите два дни вниманието ни беше насочено към може би, едно от най-смислените неща на фестивала – осъществяването на програмата за нашето бъдеще децата. Вече станалите традционни занимания се проведоха в пещерата „Спропадналото“ намираща се в границите на „Пирин голф“ край гр.Разлог. Под водачеството на В.Гьорев, Д.Минков , С.Попов и А.Жалов над 60 деца от училища в Банско, с.Бачево и с. Места проникнаха в пещерата, разделена на групи. Нашият председател К.Бонев увлекателно им разказва за това защо и как се образуват пещерите и какво крият те. Дали на децата им хареса?

Част от децата на Банско филм фест.<br /> сн. Добрин Минков
Част от децата на Банско филм фест.
сн. Добрин Минков

Разбира се, и това ясно личеше на грейналите им от радост лица. Няма съмнение, че проникването в пещерата беше едно голямо изживяване. Инструкторите бяхме щастливи и обнадеждени, че все някое от децата ще последва нашият път на изследователи. Отзивите категорично отразяват какъв е ефектът от нашите занимания с деца. Ето един от тях:

„Здравейте господин Бонев.
Първо искам да Ви благодаря за изключително емоционолното преживяване, което Вие, Алексей Жалов, Сашо Попов, Ваньо Гьорев и опитния фотограф Добрин Минков ни подарихте! Децата са изключително впечатлени и от разказа за прилепите, за образуването на пещерите, проникването в пещерата, почистването…Не мога да изброя всичко, което споделят.Знам само едно -всички без изключение искат да отидем в Ракитово! Както се казва успяхте да ни накарате да се влюбим в пещерите и съм сигурна, че някои от тях ще продължат….
…А дъщеря ми ще запомни един урок за цял живот – победи страха си от заклещването при влизането миналата година и знае, че трябва да опитваш и да се бориш! За мен – също! Победих страха си! Още веднъж благодаря. Горица Лазарова – учителка от основно училище „Св.Св.Кирил и Методий“-Бачево.“

Едни от най-интересните участници във Банско филм фест 2017
Едни от най-интересните участници във Банско филм фест 2017

Инцидентно решихме да разширим тематичния кръг и по идея на собственика на собственика на хотел „Стената“ в Баня, организирахме презентация на тема „Техника на единичното въже“ на катерачната стена на хотела. Под обясненията на А.Жалов, демонстрацията направи Иван Петров от пещерен клуб“Хеликтит“, София. Зрителите не бяха много, но интересът беше подчертано голям.
Може би най-очакваното пещерняшко събитие беше премиерата на филма „Непознатият Киргизстан“ на Ладислав Цветков от BTv. Авторът, който заедно с Камен Бонев и Хелиана Дундарова, взе участие в международната експедиция „Алай’2017”, представи една лента отразяваща не само хода на едноименната изява, но е природните красоти, бита и културата на този планински народ.
Като цяло, Банско филм фест се утвърди като най-голямото културно събитие на годината в областта на дейностите на открито, пътешествията, приключенията, бита и културата на планинските народи. То дава възможност за изява не само на най-добрите от бранша, но и позволява „простосмъртните“ да попият духа на изявените изследователи и на търсачите на силни усещани и да се мотивират да следват техния път – кой колкото иска и може. И този път, въпреки съпътстващите трудности, организаторите осигуриха отлични условия това да се случи. Затова ние сърдечно им благодарим. Фестивалът е сеяч на планинарска култура и събирач на хора, на пръв поглед щурави, но иначе волеви и целеустремени да следват мечтите си – къде за собствено удоволствие, къде за постигането на някакви конкретни изследователски цели. Там също се срещат дългогодишни приятели, а и се създават нови приятелства . Затова  филмовият фестивал в Банско трябва да пребъде. Довиждане до догодина. А до тогава дерзайте, светът ще очаква да чуе кой какво е сторил в планините, пещерите, над и под водата, в простора над нас!

На този линк можете  да видите повече снимки от събитието Банско филм фест